• Η ΑΓΑΠΗ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


  της Ιωάννας Τσαμπαλάτη- Βακαλοπούλου                                    

  Σύμφωνα με τη θεωρία του Sternberg (2000), η αλληλεπίδραση των προσωπικών μας χαρακτηριστικών με το περιβάλλον, οδηγεί στην ανάπτυξη των ιστοριών μας για την αγάπη τις οποίες έπειτα επιδιώκουμε να εκπληρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζωή μας. Ένας τρόπος λοιπόν για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των ζευγαριών είναι να λάβουμε υπόψη μας την ιστορία που έχει ο κάθε σύντροφος για το τι είναι αγάπη στη σχέση της δεδομένης χρονικής στιγμής αλλά και το τι θα έπρεπε να είναι στην ιδανική περίπτωση. Σχεδόν όλοι είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα μεγάλο αριθμό ποικίλων ιστοριών που μεταφέρουν διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς μπορεί η αγάπη να γίνει κατανοητή. Αυτές οι ιστορίες μπορούν να παρατηρηθούν μέσω της παρακολούθησης ατόμων στη σχέση τους, μέσω ταινιών και της τηλεόρασης γενικότερα ή μέσω ανάγνωσης μυθιστορημάτων. Είναι επομένως εύλογο ότι, σαν αποτέλεσμα της έκθεσής μας σε τόσες ιστορίες, διαμορφώνουμε τις δικές μας ιστορίες για το τι είναι ή για το τι θα έπρεπε να είναι η αγάπη.

     Πολλοί είναι οι σύντροφοι που μπορεί να ταιριάζουν με την ιστορία μας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Είναι όμως πιο πιθανό να επιτύχουν εκείνες οι σχέσεις με συντρόφους με τους οποίους μοιραζόμαστε ιστορίες που ταιριάζουν περισσότερο παρά με συντρόφους των οποίων οι ιστορίες είναι αρκετά διαφορετικές από τη δική μας.  Οι ιστορίες δύο συντρόφων για τη σχέση είναι τόσο διαφορετικές ώστε είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν κοινά σημεία. Δεν υπάρχει αντικειμενικά σωστή ιστορία ή αν υπάρχει δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Η αγάπη δεν είναι ποτέ ακριβώς το ίδιο πράγμα για δύο ανθρώπους. Είναι για όλους μας μια ιστορία, αλλά το περιεχόμενό της είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Συγχρόνως όμως, δύο άνθρωποι σε μια σχέση πρέπει να δημιουργήσουν μια κοινή ιστορία. Παρ’ όλ’ αυτά, η ιστορία μας έχει μεγάλη αντοχή και ακόμα και αν τα βασικά στοιχεία της αλλάξουν, παραμένει πάντα δική μας.

   Οι ιστορίες αγάπης μπορούν να ταξινομηθούν με διάφορους τρόπους. Όπως δεν υπάρχει ένα οριστικό σύνολο ιστοριών, έτσι δεν υπάρχει και οριστική ταξινόμησή τους. Ο Sternberg κάνει λόγο για 26 ιστορίες αγάπης.


  Sternberg, Robert J. (2000). Η αγάπη σαν ιστορία: μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, που έχουμε για την αγάπη, και να βελτιώσουμε τη σχέση μας; . Αθήνα: Εκδόσεις Θυμάρι.

  Sternberg, R. J., Hojjat, M. & Barnes, M. L. (2001). Empirical tests of aspects of a theory of love as a story.  European Journal of Personality, 15 (3), pp 199-218.
 • 0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου