• ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΑ ΧΟΜΠΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ


  Είναι καλό να έχετε πολλά ενδιαφέροντα / χόμπι αλλά σκεφτείτε ποια σας αρέσουν περισσότερο. Μήπως αυτά αντιστοιχούν σε κάποιο είδος εργασίας; Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητές σας για να δίνετε συμβουλές; Θα μπορούσατε να εμπνεύσετε κάποιο νέο άτομο;

  Αποφύγετε τις γενικότητες

  Οι γενικολογίες μπερδεύουν και δε βοηθούν στην περιγραφή μιας εργασίας ούτε εντυπωσιάζουν στοβιογραφικό σας. Είναι καλύτερα να αντικαθιστάτε όρους όπως «επικοινωνιακές ικανότητες» αναλύοντάς τους και εξηγώντας πώς τους χρησιμοποιείτε.

  Επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες δεξιότητες και ενδιαφέροντα

  Οι δεξιότητες μπορεί να προκύπτουν από διάφορες εμπειρίες, όχι μόνο τα χόμπι. Αλλά οι περισσότεροι εργοδότες δε θα επιμείνουν στο πώς αυτά αποδεικνύονται, συνήθως ένα παράδειγμα είναι αρκετό.

  Ζητήστε να σας διευκρινίσουν τι ακριβώς ζητούν

  Αν δεν καταλαβαίνετε τι εννοεί ένας εργοδότης όταν λέει «καλή επικοινωνιακή ικανότητα» ή «δυναμικός», απλώς επικοινωνήστε μαζί του και ρωτήστε τον ζητώντας να σας δώσει ένα παράδειγμα. Αν η περιγραφή είναι ασαφής δικαιούστε διευκρινήσεις.

  Τα χόμπι είναι για χαλάρωση

  Η ίδια η έννοια του χόμπι είναι να ξεφεύγεις από αυτό που κάνεις στη δουλειά σου. Μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για το βιογραφικό σας, μπορεί όμως και όχι. Αν θέλετε να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας ασχοληθείτε με κάτι σαν τον εθελοντισμό, για παράδειγμα. Είναι καλύτερα από το να προσπαθείτε να κάνετε το χόμπι σας να μοιάζει ενδιαφέρον.

  Μη λέτε ψέματα στο βιογραφικό σας

  Μη μπείτε στον πειρασμό να «εφεύρετε» χόμπι επειδή πιστεύετε ότι θα φαίνεται ενδιαφέρον. Η συζήτηση για αυτά που αναφέρετε ότι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας είναι συνήθως ένας τρόπος για να «σπάσει ο πάγος» και να γνωριστείτε καλύτερα. Αν φανεί ότι γράφετε αναλήθειες θα κάνετε άσχημη εντύπωση και ο εργοδότης θα αρχίσει να αναρωτιέται αν γράφετε και άλλα ψέματα στο βιογραφικό σας.

  Κάντε τα χόμπι σας να ξεχωρίζουν στο βιογραφικό σας

  Δε χρειάζεται να τα αναλύσετε, απλώς κάντε τα ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα μια πρόταση που λέει «μου αρέσει το διάβασμα» δεν εντυπωσιάζει. Αν όμως προσθέσετε λίγες λεπτομέρειες, π.χ. «μου αρέσει να διαβάζω ιστορικά μυθιστορήματα και ιδίως τα βιβλία του Στίβεν Πρέσφιλντ», αμέσως τραβάτε την προσοχή και επιπλέον κάνετε τους ισχυρισμούς σας πιο πιστευτούς.

  Προσαρμόστε τα χόμπι σας στην αγγελία εργασίας

  Αν σας αρέσει να περιλαμβάνετε τα χόμπι στο βιογραφικό σας, είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε για να κερδίσετε το ενδιαφέρον του εργοδότη. Αναρωτηθείτε: γιατί αυτό να ενδιαφέρει τον εργοδότη; Πώς μπορώ να το συνδέσω με την αγγελία; Είναι τα χόμπι μου χρήσιμα; Θα μπορούσαν να γίνουν θέμα συζήτησης σε μια συνέντευξη;

  Μην παρουσιάζετε πάρα πολλά χόμπι

  Το να παρουσιάσετε πάρα πολλά χόμπι δείχνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τον ελεύθερο χρόνο σας και αυτό αρέσει στους εργοδότες. Παρόλα αυτά, σπάνια υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να ενδιαφέρεστε πραγματικά για όλα αυτά τα χόμπι και να τους αφιερώνετε χρόνο. Όλοι χρειάζονται χρόνο για χαλάρωση αλλά αν τα χόμπι σας εξαντλούν μπορεί αυτό να έχει αντίκτυπο στη δουλειά σας.
 • 0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου